Bewindvoering: wat is het en waarom kan het u helpen?

Wat is bewindvoering precies? En waarom kan het u helpen in onzekere tijden? We leggen u graag uit wat bewindvoering inhoudt, hoe het werkt en waarom het nuttig kan zijn. Lees verder om meer te weten te komen over bewindvoering.

Wat is bewindvoering?

Bewindvoering wordt ook wel beschermingsbewind genoemd. Bewindvoering is een wettelijke maatregel, de aanvraag wordt bij de rechtbank gedaan en de kantonrechter beslist of bewindvoering noodzakelijk is. Bewindvoering kan nodig zijn als u moeite hebt om zelfstandig uw financiën te beheren. Dit kan zijn omdat er problematische schulden zijn of door psychische- of verslavingsproblematiek. Bewindvoering is eigenlijk voor iedereen die langdurig of tijdelijke niet in staat is om zijn financiële zaken op orde te brengen en te houden. Bewindvoering kan ervoor zorgen dat u minder stress ervaart en meer grip krijgt op uw financiën. Daarnaast kunt u met bewindvoering voorkomen dat er schulden ontstaan of wordt er gewerkt aan een oplossing voor uw schulden.
Een bewindvoerder neemt alle taken rond om uw financiën over. Denk hierbij aan het betalen van de vaste lasten het beheren van vermogen of beleggingen en het voeren van gesprekken met derden.

Hoe werkt bewindvoering precies?

Bewindvoering is een mogelijkheid voor mensen die moeite hebben om zelf hun financiën te regelen. Na je aanmelding nemen we contact met je op voor een kennismakingsgesprek, in dit gesprek leggen wij u uit wat bewindvoering is en hoe het werkt. Samen met jou, en eventueel je begeleider, maken wij alle papieren in orde die nodig zijn om een verzoek tot onderbewindstelling bij de rechtbank in te dienen. De kantonrechter neemt een besluit of het bewind toegekend wordt. Nadat wij door de kantonrechter als bewindvoerder zijn aangewezen kunnen wij starten met het bewind.

Een bewindvoerder moet goed kunnen communiceren en samenwerken, want hij of zij werkt nauw samen met jou. Je moet dus wel vertrouwen hebben in de bewindvoerder die je kiest. Als je een bewindvoerder hebt, is hij of zij verantwoordelijk voor hetgeen er met je geld wordt gedaan. De bewindvoerder moet hierover transparant zijn, door inzicht te geven in jouw financiën. Bij ons kun je meekijken in je eigen dossier via ons portaal.
Wanneer er bij bewindvoering sprake is van schulden, proberen wij allereerst te zorgen voor stabiliteit in je financiën. Daarna gaan we de schulden in kaart te brengen door de schuldeisers aan te schrijven. Wanneer je schuldenpositie duidelijk is kijken wij naar een passen oplossing.

Voordelen van bewindvoering

  • Bewindvoering is een vorm van financiële hulp die kan worden ingeschakeld wanneer u problemen heeft met betalen van uw rekeningen of als u schulden heeft.
  • De bewindvoerder zal dan uw financiën overnemen en ervoor zorgen dat uw rekeningen worden betaald.
  • U krijgt hierdoor meer rust in uw leven omdat u niet constant bezig bent met geldzaken.
  • Daarnaast hoeft u zich geen zorgen te maken over incassoprocedures of aanmaningen.
  • Bewindvoering kan de ideale oplossing zijn wanneer u problemen heeft met geldzaken.

Wat zijn de kosten van bewindvoering?

Bewindvoering is een speciaal soort financiële hulp die door de rechter kan worden toegewezen aan mensen die niet in staat zijn om hun eigen financiën te beheren. In sommige gevallen kan bewindvoering worden aangevraagd door een familielid of vriend, maar in andere gevallen moet de aanvrager zelf naar de rechter stappen. De kosten van bewindvoering worden vastgesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid. De kosten voor bewindvoering moet je zelf betalen. Soms is het mogelijk om deze kosten vergoed te krijgen vanuit de bijzondere bijstand via je gemeente. Dit kunnen wij tijdens de kennismaking met u bespreken.

Conclusie

Bewindvoering is een uitkomst voor mensen die zelf niet in staat zijn om hun financiën op orde te krijgen. Er wordt dan een bewindvoerder aangesteld die het financieel beheer overneemt en waar mogelijk kijkt naar een oplossing voor de schulden. Bewindvoering kan helpen als je geen grip meer hebt op je financiën. Het is belangrijk om tijding in te grijpen, want hoe langer je wacht hoe groter de financiële problemen kunnen worden.

Voor vragen of informatie neem dan gerust contact met ons op.

Aanmeldingsformulier

Bij start bewind regelen wij de volgende zaken:

Wij openen nieuwe bankrekeningen, een beheer- en leefgeldrekening.

Instanties en eventuele schuldeisers brengen we op de hoogte van het bewind.

Wij maken een overzicht van de inkomsten en uitgaven.

Samen bespreken we het budgetplan en de hoogte van het leefgeld.

Wij kijken of je alle inkomsten, zoals toeslagen, ontvangt waar je recht op hebt.

Aanmeldingsformulier